Bøkene om Emo-Elliken og det temmelig begredelig ungdomslivet hennes

Emo-Elliken er ei femten år gammel jente som er generelt pisslei alt og alle. Foreldrene er kjipe, folka på skolen er totalt mainstream og i tillegg bare opptatt av totalt uinteressante ting, som popstjerna Johnny Dean. Han kommer nemlig til Oslo for å holde konsert på Operataket. Men så forsvinner Johnny Dean brått, trolig kidnappet, og samtidig skjer det noe veldig merkelig med Akerselva ... Den lyses opp og tørker inn!

Henger disse tingene sammen, eller er det bare tilfeldigheter? Av mangel på noe bedre å ta seg til, bestemmer Elliken seg for å hjelpe politiet, bak deres rygg. Og med ett befinner hun seg midt i et mysterium som snart blir litt vel spennende ... Selv for Emo-Elliken.


"Fuglehotellet"

Etter et langt og tungt liv på Aluminiumsverket på Sunndalsøra, dør Bår Meldal. Han er gammel og sliten, men barnebarnet hans, Tor, reagerer på at han aldri fikk lære bestefaren sin å kjenne ordentlig, og heller ikke fikk vite hva som skjedde den kvelden bestefaren døde. Fem år etterpå, i en alder av sytten år, reiser han tilbake til Øra og bestemora, for å ta seg arbeid på Verket. Gjennom fortellingene til Bårs tidligere arbeidskolleger, skjønner Tor at det er mye som har blitt holdt skjult for ham. Sommeren på Verket skal vise seg å bli ei reise gjennom vonde realiteter, som har formet Tor uten at han har vært klar over det selv.

Før nå.

Fortellinga er basert på forfatterens egne opplevelser.

"Rørende om sorg og omsorg på tvers av generasjoner. Garté håndterer sine ulike fortellerstemmer med bravur."
- Marianne Stensland, Ark Sjølyst

"Det er ingenting ved denne boka som ikke er vakkert. Jeg gråt i starten av den og jeg gråt mot slutten."
- Trine Hagen Fredriksen, Ark Gardermoen

"Bokryggpoesi-boka"

Dette er en samling av Norges beste bokryggpoesi siden fenomenet startet opp, og ble spredt ut til folket av Tiger Garte og Roger Pihl i form av siden www.facebook.com/bokryggpoesi og diverse medieoppslag. Bidragene i boka er sendt inn av helt vanlige, men samtidig genuine lesere og bokryggpoeter fra hele landet. I tillegg er boka spekket av gamle og nyskrevne dikt og korte fortellinger av noen av våre mest kjente forfattere. Denne boka skal være med og redde den trykte papirboka!

Ved å kjøpe denne boka, bidrar man til å spre leseglede og til å bevare de bøkene vi finner i bokhandler og biblioteker, og som vi lesere har blitt glade i. Samtidig kan man fryde seg over morsomme, underfundige, og svært poetisk fine bokryggpoesibidrag.

Denne utgivelsen kan oppsummeres i ett enkelt ord: Bokglede!

Forord av Tom Egeland. Noen av de andre bidragsyterne i boka:
Jørn Lier Horst, Unni Lindell, Tor Åge Bringsværd, Cecilia Samartin m.fl.

Romanen "Mr. Mike"

Bedriftseieren Svein Egil Karlsson blir funnet bestialsk drept i Nidelva, like utenfor Trondheims fineste hotell. Nyansatt etterforskningsleder Tuva Höeg blir satt på saken, sammen med den unge politibetjenten Nico Ek. Nico har tyrkisk innvandrerbakgrunn og blir tatt med fordi en av deres hovedmistenkte er fra hjemlandet hans.

Han merker raskt at enkelte grupperinger på stasjonen nærer fiendtlige holdninger både overfor kolleger og mistenkte med minoritetsbakgrunn. Og når Nico begynner å ane betente forhold i de samme grupperingene, starter et spill som kommer ut av kontroll.

Mr. Mike er en krim med mange konflikter og som utvikler seg til en heftig jakt på flere kriminelle, hvorav noen kan vise seg å komme fra politiets egne rekker.

Tiger Garté debuterte i 2007 med romanen Burnout, en bok som fikk svært gode anmeldelser. I tillegg ble han hedret av Jo Nesbø, som delte sin Leserpris med ham. Garté er utdannet innen Film- og TV-produksjon.Romanen ”Burnout”

Trym vokser opp i det han tror er trygge og idylliske omgivelser på landsbygda. Sammen med kameratflokken flyr de rundt og lager bråk. Her er alt fra fiskekriger, blodtrimma mopedløp til sniktitting på nakne og lubne tyskerhusmødre blant ingrediensene.

Trym knytter et spesielt bånd med Robban, som er nabo og blir med Trym på det han måtte finne på. De to deler på noe de tenker må vare for resten av livet. Men så kommer ungdomstida og fyker over bygdebarna som en knitrende skogbrann i storm. Plutselig må de kjempe for å ikke havne utenfor, men karre seg til kjernen som er knytta til det dunkende Hjertet i sentrum av bygda. Uskyldige tenåringssinn forvandles til hardbarka krigere, og en brutal maktkamp finner sted.

Noen er annerledes og blir raskt fryst ut, og da er de så godt som fortapte. Robban blir en av disse, herskerne vender seg mot han som løver sniker seg frem mot hyenene. Trym prøver for livet å holde seg inne blant gjengene, men forstår etter hvert at båndene til bestekompisen da kan ryke. Trym blir revet i stykker av sitt eget selvbedrag, i en hverdag som består av å redde seg selv for enhver pris. Han havner i episoder som han aldri vil klare å kvitte seg med minnene av.

Men etter å ha pint seg gjennom Robbans undergang, prøver han å redde kompisen tilbake til det som var. Det viser seg at dette blir nærmest umulig. Robban er lenger nede enn Trym kunne forestilt seg, og kanskje vil han ikke lenger reddes. Men Trym får han etter hvert ut på veien igjen, de cruiser sammen i den plommerøde Kadetten de begge har mekka på. Trym tror dermed at tinga er i ferd med å ordne seg, men så blir han igjen innhenta av det brutale gruppepresset som hersker i den bortgjemte bygda. Han ødelegger alt håp for den tidligere bestevennen. Han har ofra det meste av det han har, men likevel tapt alt og alle. Trym misliker seg for det han har gjort, og prøver å ta et oppgjør med seg selv ved å tenke tilbake og la hatet brenne.

Har han greid å legge noe av det bak seg når han flere år seinere finner mekkeboka han delte med Robban før det hele begynte å gå galt?

 

Copyright 20©08 Tiger Garté
All rights reserved